Samarbeidet mellom Omega 365 og Klaipėda University spiller en viktig rolle for å bli bedre kjent med den akademiske verden og engasjere seg med den yngre generasjonen. Foto: Klaipėda-universitetet.

Denne høsten underviser Giovanni Di Noto, produktansvarlig for Pims Project Controls, fag i «Cybersecurity» for bachelorstudenter og «Cybersecurity for Ports & Maritime Industries» og «Industry 4.0» som er del av et mikrokurs. Våren 2025 skal han undervise i «Information Systems Security» for masterstudenter. For Di Noto er undervisningen en naturlig forlengelse av arbeidet hans i Omega 365. 

– Da jeg startet i Omega 365 Lithuania for fem år siden, var målet klart: å dele kunnskap og erfaring med neste generasjons ledere. Det målet står fortsatt fast. Å takke ja til å undervise ved Klaipėda Universitet, en av våre viktigste samarbeidspartnere, føltes derfor helt naturlig og er i tråd med dette målet, sier Di Noto

Giovanni Di Noto, produktsjef for Pims Project Controls hos Omega 365 Lithuania.

Praktisk tilnærming i undervisningen 

Di Noto legger vekt på å integrere konkrete utfordringer i undervisningen for å gi studentene praktiske ferdigheter. 

– I tillegg til å bruke dokumenterte pedagogiske metoder fra hundrevis av prosjekter knytt til endringsledelse, legger jeg alltid til historisk og annen kontekst når jeg presenterer et emne. Å referere til reelle utfordringer er nyttig og svært relevant for enhver teknologi. For bachelorstudentene kombineres forelesninger alltid med praktiske simuleringer og øvelser. Det samme gjelder for masterstudentene, som ofte møter komplekse temaer og utfordrende debatter, sier han. 

Di Noto understreker at disse metodene ikke bare formidler tekniske ferdigheter, men også utvikler viktige egenskaper som kritisk tenkning, kommunikasjon og evnen til å ta gode beslutninger. 

– Utfordringer og motstand er naturlige elementer i enhver form for effektiv læring, legger han til. 

Aleksandr Narožnij, Software Engineering Expert og underviser i «Modern Software Engineering», fokuserer også på praktisk læring. Som førsteamanuensis organiserer han praktiske øvelser der masterstudentene jobber i små Scrum-team for å utvikle IT-løsninger for oppstartprosjekter de selv utvikler.   

Aleksandr Narožnij, Software Engineering Expert hos Omega 365 Lithuania.

– For syv år siden ble jeg spurt om å steppe inn på kort varsel for å fylle en ledig stilling. Å gå inn i akademia og bli foreleser var ikke noe jeg hadde planlagt, men jeg har aldri angret på den avgjørelsen, sier Narožnij. 

– Å veilede studentene er noe som gir meg stor glede. Jeg følger dem gjennom de forskjellige stadiene i utviklingen av en IT-startup, fra den innledende ideen og visjonen til kravinnsamling, planlegging, modellering, implementering og testing. 

Samarbeid og yrkesforberedelse 

Begge foreleserne har med seg omfattende bransjeerfaring. Di Notos kurs i datasikkerhet dekker alle de syv OSI-sikkerhetslagene og tar for seg samsvar med regelverk som NIS2, DORA og EUs KI-reguleringer. Kursene inkluderer også IT/OT-integreringsutfordringer, forsyningskjedeangrep og risiko knyttet til utdaterte firmware-løsninger. 

– I tillegg til tradisjonell datasikkerhet, utforsker vi nye utfordringer som motstandsdyktig kryptering mot kvantedatamaskiner, syntetiske data og fiendtlige inference-modeller, forklarer Di Noto. 

– Industry 4.0-fagene går langt utover teknologi og ser også på de samfunnsøkonomiske konsekvensene av nye forretningsmodeller. Vi tar opp emner som ESG (miljø, sosialt ansvar og styring), og uløste utfordringer som sirkulære beregninger for aktører i forsyningskjeden. 

Narožnijs undervisning gir studentene muligheten til å jobbe med prosjekter som tar for seg konkrete utfordringer, som utvikling av systemer for innkjøpsprosesser i offentlig sektor eller digitale løsninger for deling av kjøretøy. 

– Gjennom disse prosjektene får studentene praktisk erfaring med å håndtere relevante bransjeutfordringer. Vi bruker Scrum-metodikken for å organisere teamarbeidet, og studentene utvikler et Minimum Viable Product (MVP) for prosjektet sitt. Denne tilnærmingen gir dem ikke bare innsikt i gode arbeidsmetoder, men også ferdigheter innen samarbeid, problemløsning og tidsstyring, sier Narožnij. 

Samarbeid med akademia 

I tillegg til undervisning er Narožnij involvert i veiledning og sensurering av studentoppgaver. 

– Det er utrolig givende når studentene engasjerer seg i reelle utfordringer i forskningen sin, sier han. 

– Noen studenter har for eksempel implementert KI-løsninger for å forbedre tag-skrapping av P&ID-tegninger eller validert uklar metadata i dokumenter innsendt av leverandører. Disse erfaringene gir studentene en dypere forståelse av kompleksiteten og de innovative mulighetene innen programvareutvikling. 

Samarbeidet mellom Omega 365 og Klaipėda Universitet spiller også en viktig rolle i å bli bedre kjent med den akademiske verden og engasjere seg med den yngre generasjonen. Dette bidrar til å forstå hvordan de studerer, jobber og samarbeider. 

– Som forelesere blir vi kjent med studentene og deres måte å tenke og løse problemer på. Samarbeidet med Klaipėda Universitet gir oss muligheten til å knytte bånd til akademiske, industrielle og vitenskapelige miljøer, sier Di Noto.