Verdensledende – og ledes fra bygda!

Publisert: Januar, 2006

Omega AS er et moderne norsk industrieventyr. Fra beskjedne kontorer idyllisk ved sjøen i Ølensvåg i Vindafjord kommune, helt nord i Rogaland, ledes en bedrift som leverer databaserte verktøy for styring av olje- og gassprosjekter verden over. Ved hovedkontoret i Ølensvåg er det 40 medarbeidere. 150 ansatte arbeider ute i prosjekter hos kunder eller ved avdelingskontorene i Bergen, Stavanger og Oslo.

Petter Aalvik er sjef for dataeventyret i Ølensvåg.Den som ser bygningene i bakgrunnen tror neppe at de huser en databedrift som er verdensledende på sitt felt.

Datterselskap og avdelinger ellers i Europa, Asia og Nord-Amerika sysselsetter 85 medarbeidere. Alt i alt ble det i fjor ansatt 100 nye medarbeidere. I januar i år kunne bedriften ha ansatt 50 medarbeidere til – om de fantes. Omsetningen var i fjor på 245 millioner kroner, 50 prosent mer enn året før. Lønnsomheten er også bra.

Det er ikke rart han er fornøyd, daglig leder Petter Aalvik. 40-åringen har vært tilknyttet Omega i fem år – først som styreformann, deretter som daglig leder. Aalvik er sivilingeniør, og har dessuten studert økonomi og ledelse ved utenlandske læresteder. Han har tidligere hatt lederoppgaver i konsulentvirksomhet og i offshorenæringen.

– Et høyteknologisk selskap med hele verden som marked, og så hovedkontor i en liten vestlandsbygd? Det rimer ikke med det mange forestiller seg det, Aalvik?

– Jeg syns det rimer godt, jeg. Ølensvåg er en kjekk plass å bo. De som vokser opp her, ønsker å forbli i bygda. Her har de røtter, familie og forankring i kultur og levesett som de er fortrolige med. Bygda byr på gode nettverk og et trygt miljø med kort vei til naturopplevelser. Her er også nærhet til offshorerettede bedrifter som Ølen Betong og Westcon. Og så er det ikke langt til olje- og gassviktige steder og byer som Stavanger, Kårstø, Haugesund, Stord og Bergen.

Vi har et godt industrielt miljø. Her er det mye kreativitet og entreprenørånd. Tre av de fem Rogalands-finalistene i Ernst & Youngs gründerkåring, var i fjor fra vår kommune Vindafjord. Folk her har jordnære holdninger. Kommunepolitikerne er næringsvennlige. Folk setter pris på dem som starter med noe. Det skal være lov å prøve seg! Dugnadsånden er levende. Folk er vant med å arbeide sammen om felles oppgaver. Dette er en del av faktorene som bidrar til at Ølensvåg og Vindafjord kommune er riktig sted for oss å drive fra, sier Petter Aalvik.

– Vi i Omega ønsker å sette standarden for prosjektstyring i olje- og gassindustrien ved å levere skreddersydde systemer og kompetent personell for oppfølging. Når vi har lyktes såpass godt med våre produkter, skyldes det at de kombinerer informasjonsteknologi med fagkunnskap. Vi baserer oss både på prosjektingeniører og datautviklere.

– Omega har ikke bare hatt det lett, men det løsnet for alvor da Statoil valgte våre løsninger i 1993. Det ble et gjennombrudd. Siden har det bare gått én vei. Så sent som i 2000, hadde bedriften 75 medarbeidere. Nå er det 280 navn på lønningslistene.

– Vi ønsker ikke å spre oss på flere områder, men holder fokus på å bli bedre på det vi holder på med. Vi har en flat organisasjon. Her i Ølensvåg har vi stabsfunksjoner og enheter for produktutvikling. Storparten av den operative virksomheten skjer ute hos kunder.

– Vanskelig å rekruttere medarbeidere?

– Ja, med vår vekstrate er rekruttering en utfordring. Rekruttering skal være kjernekompetanse i Omega. Vi legger stor vekt på å gjøre det grundig, og vi rekrutterer fra alle landsdeler, også utenfor Norge. Selv om vi har behov for flere, er vi fornøyd med at vi fikk 100 meget godt kvalifiserte nye medarbeidere i 2005. Interessante oppgaver og utfordrende jobber trekker dyktige medarbeidere til Omega. Også kommer det naturligvis godt med at vi har en sunn bedriftskultur, et godt arbeidsmiljø og mange trivselskapende tiltak. For å holde på kompetanse som også andre etterspør, vektlegger vi dessuten riktig lønn og at folk opplever at de bruker sine evner og sin tid på noe som er meningsfylt, sier Omega-sjefen.

– Vi vil også at kandidater til ledige stillinger skal vite at Omega byr på gode muligheter for faglig utvikling. Bedriften legger til rette for karriereplanlegging. Og dessuten: Medarbeidere som for en periode ønsker å arbeide i utlandet, blir verdsatt. En undersøkelse viser at 40 prosentav medarbeiderne er villige til det.

– Rekruttering av medarbeidere med rett kompetanse og riktige holdninger blir avgjørende for vår videre utvikling. Med riktige holdninger mener vi sosiale evner, fleksibilitet, stå på-vilje og at en ser mer på oppgaven enn på klokka. Ettersom Russland kan bli et stort og viktig marked, ser vi oss nå om etter medarbeidere som i tillegg til faglig dyktighet også behersker russisk, fremholder Petter Aalvik.

Omega AS eies av et 40-talls medarbeidere. Blant dem er også selskapets grunnleggere.