Ola Ingvald Wågsand er konsulent i Omega 365 Consulting og har lang erfaring fra varierte prosjektstillinger.

Det er Equnior, Shell og TotalEnergies som står bak Northern Lights-prosjektet. Prosjektet er en sentral del av regjeringen sin satsing; «Langskip», som er en fullskala Co2-håndteringsprosjekt som tar høyde for både å fange, transportere og lagre Co2 fra industrien. 

– Her i Northern Lights-prosjektet på Øygarden skal Co2 mellomlagres i tanker før den skal gå gjennom røyr og ut på sokkelen der den skal lagres under havbunnen, sier Wågsand. 

I dag er det kapasitet til å lagre 1,5 millioner tonn Co2 per år, men røranlegget er dimensjonert for 5 millioner tonn. Målet er å øke kapasiteten gjennom utbyggingsfaser og et økt kundegrunnlag. 

Stor interesse

Wågsand er konsulent i Omega 365 Consulting og har lang erfaring fra varierte prosjektstillinger. Siden 2008 har han vært innom Statoil, ConocoPhillips, Westcon og nå altså Equinor. Prosjektperioden han er inne i nå er avgjørende for resultatet. 
 
 – Vi er inne i en spennende testperiode her. Det er likevel vanskelig å gjennomføre testene helt før vi har flytende Co2, som responderer på både trykk og temperatur. 

Prosjektet har vist godt igjen, og det langt utover landegrensene. 

– Det er stor interesse for prosjektet, så langt har vi registrert om lag 8000 personer fra hele verden som har vært innom på besøk. Equnior har gjennomført lagring av Co2 i brønner før, men dette er det første anlegget som blir åpnet for kommersielle avtaler og andre kunder. Dette er et industrianlegg som helst skal gå rundt av seg selv. 

De første sendingene med flytende Co2 kommer sommeren 2025. Da håper Wågsand at prosjektet er i rute, slik at det er mulig å ta imot sendingene. 

– Vi vil jo gjerne komme i mål nå, og det er spesielt viktig når det er så mange som fyller tett med, sier han. 

Avdelingsleder i Omega 365 Consulting, Terje Aarekol, kan nesten ikke skryte nok av Wågsand. 

– Han gjør en veldig god jobb. Han får flotte tilbakemeldinger, og er flink med både folk og systemer. Vi er heldige i Omega 365 som har så mange flinke og ikke minst positive folk ute hos kundene våre, sier han. 

Som Commissioning and start-up Manager er Wågsand ansvarlig for testrundene i prosjektet, og må ha teknisk forståelse for hele prosessen. 

Liker utfordringer

Northern Lights-prosjektet er et kostbart prosjekt. I desember 2023 kom gladmeldingen om at prosjektet får 131 millioner euro fra Connecting Europe Facility (CEF), som er EUs prosjekt for dekarbonisering innen 2030. Som Commissioning and start-up Manager er Wågsand ansvarlig for testrundene i prosjektet, og må ha teknisk forståelse for hele prosessen. 

– Jeg liker godt å få nye utfordringer og ikke minst løse problemer. I en slik jobb som dette blir du tvungen til å sette deg inn i nye ting, og lære mer om hvordan alt fungerer. Det liker jeg godt, sier Wågsand som opprinnelig er utdannet automasjonsingeniør. 

Han er opptatt av god kommunikasjon mellom leverandører og de som gjør sine fagjobber ute i feltet. 

– Kommunikasjon er alt, det er viktig at folk snakker sammen. Men da må du også vite en del om hva du må spørre om, for å få noe ut av samhandlingen. 

Han har kontrakt ut året på prosjektet, etter det vet han ikke hva som skjer. Noe som absolutt ikke skremmer Omega 365-konsulenten nevneverdig. 

Fritt konsulent-liv

Wågsand liker nemlig konsulentlivet veldig godt, i hvert fall så lenge det er jobb å få. 

– Omega 365 har vært så lenge i bransjen og har så stort nettverk at det er heller tvilsomt at det tar slutt på jobbene. Som konsulent er du friere enn når du er fast ansatt, nå kan en i mye større grad påvirke hvor en vil jobbe også. 

Selv er Wågsand etablert i Stavanger med familie og fire barn. For han og hverdagskabalen er det utenkelig med jobber som krever mye reising og gjerne opphold utenlands. Han gleder seg derimot over det han mener er «enkel, trygg og god» kommunikasjon med Omega 365. 

– For min del er det trygt og godt å komme tilbake til en arbeidsgiver der jeg vet at alt fungerer. 

– Har du et drømmeprosjekt? 

– Det må være å få lov til å være med på en helt ny plattform, det er noe jeg alltid har drømt om. Når det er sagt så blir i hvert fall jeg oppslukt uansett hvor viktig eller stort prosjektet er, og jobben blir spennende uansett. 

På hjemmebane er det også prosjekt i høysete akkurat nå, nemlig oppussing av hus. 

– Det tar ganske mye tid det også. Det er jo et gammelt hus så jeg har ikke gjort det så enkelt for meg selv. Det er ikke behov for så mange andre fritidsaktiviteter i alle fall, sier han og ler godt.