Fra venstre: Hallgjerd Håbakk Ravnås, Seniorgeolog & Survey Reporting Manager, og Hanne Taarland, Survey Manager.

– Innsamling, prosessering og lagring av data er essensielt i disse prosjektene, sier Survey Manager Hanne Taarland og Senior Geolog & Survey Reporting Manager Hallgjerd Håbakk Ravnås. 

Selv om Taarland og Håbakk Ravnås er nyansatte i Omega Subsea, har de lang fartstid fra offshore-arbeid og er absolutt ikke ferske i survey-faget. Før de startet i Stavanger-avdelingen til Omega Subsea kom de begge fra jobb i selskapet, GeoPluss, som de selv startet og som jobbet med prosessering, tolkning og rapportering av survey-data.  

Operasjonsansvarlig i Omega Subsea, Morten Haugen, er veldig godt fornøyd med utviklingen i survey-teamet.  

– Dette er et strategisk viktig steg for oss, og vi ser allerede at survey-avdelingen leverer gode resultater. Vi har etablert en kjerne av seniorkompetansen vi trenger, men vi er alltid på jakt etter ytterligere ressurser. Vi har også rekruttert internasjonalt, blant annet har vi ansatt Carmen-Joy Holloway som er Survey Resources Manager og jobber fra Aberdeen. Hun har allerede markert seg svært positivt med sin arbeidsinnsats og et verdifullt nettverk vi nyter godt, sier han.   

Lang erfaring 

Håbakk Ravnås er seniorgeolog med over 15 års erfaring fra undervannsindustrien. Hun er spesialist innen havbunnskartlegging, geofysiske undersøkelser og rørledningsinspeksjon. Håbakk Ravnås har også erfaring fra feltekspedisjoner til både Spitsbergen og Grønland for å nevne noe. Taarland på sin side har over 20 års erfaring med arbeid offshore– og på land. 

– Jeg er glad vi har jobbet ute på båt begge to i mange år, det gir oss en god innsikt i hvordan selve innsamlingen av dataen fungerer, og gjør at vi kan jobbe tett opp mot de som er ute i feltet, sier Taarland. 

Både hun og Håbakk Ravnås er også positivt overrasket over filosofien de har møtt i Omega Subsea.  

– Jeg liker godt måten de tenker på. Her blir vi involverte og kan påvirke utviklingen i selskapet. Målet må være at vi vokser jevnt fremover, og finner den kompetanse vi trenger videre, mener Håbakk Ravnås.  

Styrker posisjonen 

Morten Haugen viser til at survey-satsingen kom som et resultat av samarbeidet mellom Omega Subsea og Solstad Offshore. Gjennom dette samarbeidet er Omega Subsea ansvarlig for å prosjektstyre, vedlikeholde og bemanne en rekke ROV-systemer, mobilisert ombord i utvalgte Solstad-fartøy.  

– Vi ønsket å være i en posisjon til å levere mer enn prosjektstyring og ROV-tjenester. Når vi i tillegg kan tilby survey-tjenester kan vi bidra med en totalleveranse til sluttkunden. Den største utfordringen vår er å finne den rette kompetansen. Surveykompetanse er ettertraktet, og de fleste har allerede gode jobber innad i bransjen. Det betyr at vi må gjøre oss attraktive for de som ønsker å jobbe med oss, sier Haugen.  

Han legger vekt på at hele surveyprosessen med å innhente data og informasjon fra prosjektet er en sårbar prosess.  

– Det er spesielt sårbart det som skjer ute i felt. Feiler vi med selve innsamlingen her kan dette resultere i betydelig ekstraarbeid og merkostnader. Data som er samlet inn offshore blir så kvalitetssjekket der ute før det blir lastet opp i en sky og overført til landbasert avdeling, der informasjonen på nytt blir kvalitetssjekket.

Økende etterspørsel 

Omega 365 Subsea har for tiden fire båter i full drift i samarbeid med Solstad Offshore, de to neste kommer i løpet av 2025.  

– Her kan det komme survey-behov fra alle fartøyene på en gang med økende fokus på krav til dokumentasjon og verifikasjoner, sier Taarland og viser til at gode rutiner, prosedyrer og system er viktige for å kunne gjøre en best mulig jobb.  

– Det er selve prosjektet som styrer hvilke data og dokumentasjon som blir hentet og videreført til prosessering og behandling. Vi har ansvar for at informasjonen blir korrekt innsamlet, at denne er relevant og selvfølgelig blir behandlet på en slik måte at den har verdi, sier hun. Jobben med å kvalitetssikre data og prosessere dokumentasjonen videre blir naturlig større ettersom Omega Subsea utvider båt-flåten sin.  

– Dette kan for eksempel være havbunnskartlegging der en ser om det er noe på havbunnen som kan påvirke prosjektet. Når kunden ønsker å bygge ut et nytt felt må det kartlegginger på plass for å verifisere at det er trygt å sette i gang med prosjektet.