Reisen mot fast jobb i et profesjonelt systemutviklermiljø har ikke vært strømlinjeformet for Team lead Øystein Svingen.

På Stjørdalskontoret har team lead Øystein Svingen tatt seg tid til et intervju for Inside. Systemutvikleren har hatt en rakettkarriere helt uten sammenligning. For et par år siden var han nemlig et helt annet sted i livet. I Omega 365 fikk han en sjanse som han til de grader har grepet. Nå er Øystein opptatt av å se og løfte fram andre. Han stortrives i rollen som fagleder for mobilutvikling. 

– Jobben som team lead går ut på å hjelpe folk, passe på at de har det greit, samtidig som man har fagansvar og ansvar for fremdriften, sier Øystein om rollen. 

Mobiltilpassing

Det er et arbeid Øystein har fulgt siden starten i Omega 365 vinteren 2022. For to år siden begynte han i praksis hvor oppgaven var å lage mobilapp, og han begynte å bidra i arbeidet med å utvikle en prototype, et pilotprosjekt Stjørdal-kontoret gjerne ville gjennomføre. 

Det gikk visstnok «ganske bra», sier Øystein selv. Det er en underdrivelse vi kommer tilbake til. I Omega 365 Solutions har Øysteins lange erfaring og kompetanse på systemutvikling fått god nytte. Nå jobber Øystein fast med en gruppe på tre systemutviklere hvor målet er å konvertere Omega 365-systemet til et brukervennlig grensesnitt for mobil. 

Selvlært i programmering

Reisen mot fast jobb i et profesjonelt systemutviklermiljø har ikke vært strømlinjeformet. 

Som mange utviklere, er Øystein selvlært. Han begynte som 6-7-åring å lage batch- skript, altså tekstfiler man kjører i Windows, som han brukte til å lage små spill. 

– Det var starten, sier Øystein. 

Hvordan han egentlig kom inn i det, husker han ikke. Men han fant etter hvert likesinnede på spillutviklingsplattformen Roblox, hvor han fikk et godt rykte internasjonalt. Øystein markerte seg såpass at Roblox tilbød han sommerjobb i USA som 17-åring. 

– Det hadde vært veldig kult, men jeg fikk ikke visum, sier Øystein. 

Samtidig minket motivasjonen på videregående. 

Praksis via privatistprogram

– Jeg liker å lære, men jeg likte ikke skole. Jeg trives best med å lære ting selv. På videregående klarte jeg bare ikke å bry meg om noe, sier Øystein. 

I første klasse sluttet han på videregående. Etter hvert stoppet livet litt opp, og Svingen falt utenfor jobb og studier. 

Under pandemien begynte videregående skoler i Norge å tilby gratis privatist-utdanning. Øystein bestemte seg for å satse. Han hadde blitt 25 år og ville ta tak. Som del av veien mot generell studiekompetanse, trengte han praksis via privatistprogrammet. 

Så hva var Øystein mest interessert i? Det var selvsagt programmering. Tilfeldighetene ville ha det til at den ene rådgiveren ved den videregående skolen kjente avdelingsleder ved Omega 365 i Stjørdal, Lars Aas Kjebekk. 

– Tok helt av

Lars husker godt det første møtet med Øystein. Avdelingslederen og systemutvikler Mohamad Jamil Mohamad møtte en lavmælt ung mann som så mye ned. Men da de bevegde seg inn på temaet programmering, fikk Øystein vist kompetansen. Svingen kunne så mye at Omega 365 Stjørdal kjapt ordnet praksisplass via NAV. 

De møttes en fredag, og mandag morgen begynte Øysteins reise i Omega 365, med første dag i praksis. 

– Så bare tok det helt av, sier Lars. 

Opplæringen ble mye kortere enn planlagt. Øystein skulle jobbe med mobiltilpassing av Omega 365-systemet, og kom raskt inn i oppgavene. 

– Det var ikke vits i å holde på han i opplæringen lenger enn en uke. Øystein måtte bare slippes løs, sier avdelingslederen. 

– Han ble veldig raskt veldig god, og ble en lederskikkelse i miljøet, sier Lars. 

Fra praksis til team lead

Øystein selv nøler med å formulere det akkurat slik, men forteller at han tidlig begynte å legge merke til at folk stilte mange spørsmål. 

Resultatet etter tre måneders praksis var fast jobb som systemutvikler ved Stjørdal-kontoret. 

Lars kaller Øysteins utvikling de to siste årene «vanvittig», både som menneske og som fagperson. Samtidig har også Stjørdal-kontoret utviklet seg de siste årene, og det har etter hvert oppstått behov for å organisere arbeidet annerledes enn før. Tre team leads har nå ansvar for hvert sitt fagområde. Én av dem er altså Øystein, som leder arbeidet med konvertering til mobil. Dermed er han sannsynligvis den første i Omega 365s historie som har gått fra praksisplass til team lead på under to år. 

Det er det flere grunner til, forteller Lars. Én ting er det faglige. Team lead-rollen passer Øystein godt, ifølge Lars. 

– Øystein er flink til å ta ansvar og ta vare på folk. Han vil gi det videre, hjelpe andre og få flere til å blomstre, forklarer Lars. 

– Crazy at de tok sjansen

I fjor fikk Øystein tatt de siste fagene på videregående, samtidig som jobben i Omega 365. Utviklerne som jobber med mobilsatsingen, sitter blant annet i Ølensvåg, hvor Øystein drar annenhver måned. Nylig kjørte han dit på motorsykkel fra Trøndelag, etter å ha tatt sertifikat for bil og motorsykkel. 

– Det er ikke alle som hadde tatt inn en fyr uten utdanning eller jobberfaring. Ganske crazy at de tok sjansen, og jeg er veldig takknemlig for det, sier Øystein om reisen. 

– Jeg har fått mye mer selvtillit, og føler meg bedre generelt, er ikke så redd for ting lenger. Jeg er mer villig til å hoppe ut i ting, og tør mye mer, som dette intervjuet, sier Øystein.

Han er glad for at han turte å ta telefonen til Lars Aas Kjebekk og Omega 365 i Stjørdal. 

– Det var jo en liten sjanse for at jeg ikke ringte. Men jeg er veldig glad for at jeg gjorde det, sier Øystein. 

– Hva har jobben i Omega 365 betydd for deg? 

– Det har betydd alt.


Om Spotlight

Spotlight er en serie med saker som fremhever og feirer ansatte i Omega 365 og deres arbeid. Vi tror det er mange bidrag, personligheter og utviklinger i Omega 365 som fortjener annerkjennelse. Du har kanskje en kollega som har gjort et gjennombrudd, forbedret moral på arbeidsplassen eller sikret seg en kundekontrakt – vi vil gjerne vite om dem og feire dem! Nominer en Spotlight-kandidat ved å sende tips til lauren@omega365.com.