Elevene fikk tett oppfølging fra mentorer gjennom hele praksisoppholdet. De fikk daglig veiledning og støtte for å sikre at de fikk mest mulig ut av opplevelsen.

I sommer fikk fire elever være med på et praksisopphold hos Omega 365 Lithuania, hvor de fra juli til august fikk praktisk erfaring med utvikling av programvaresystemer, særlig innen automatisert programvaretesting (AST) for kvalitetssikring.   

Praktisk IT-erfaring

Under sommerens praksisopphold fikk elevene anledning til å jobbe med ulike IT-oppgaver. De utviklet løsninger for automatisert programvaretesting, med veiledning fra erfarne mentorer, og fikk innblikk i hvordan IT-arbeid fungerer i en profesjonell hverdag. 

Livija Juškaitė, en av elevene, opplevde praksisperioden som svært nyttig. 

– Jeg lærte hvor viktig samarbeid er. Når vi møtte utfordringer, jobbet Aleksandra og jeg sammen for å finne løsninger. Hvis vi trengte mer hjelp, var vår mentor Aidas alltid tilgjengelig med gode råd og støtte. Samarbeidet gjorde problemløsningen både enklere og mer givende. 

Selv om Livija hadde begynt med programmering tidlig, var det gjennom dette programmet hun virkelig fikk bekreftet sin interesse for backend-utvikling. 

– Jeg har alltid vært interessert i programmering. Allerede i 5. klasse ble jeg med i en programmeringsklubb, men skjønte raskt at nettsideutvikling ikke var noe for meg. I stedet oppdaget jeg at jeg trives bedre med backend-programmering, hvor jeg kan jobbe med logikk og problemløsning. Selv om testing var en god start, ser jeg frem til å fokusere mer på programvareutvikling i fremtiden, forklarer Livija. 

Aleksandra Čiukina hadde en lignende opplevelse: 

– Jeg hadde begrenset teknisk erfaring da jeg begynte, men jeg har lært utrolig mye i løpet av denne perioden. Jobben har også hatt stor betydning for min personlige utvikling, spesielt når det gjelder samarbeid. Jeg er litt sjenert, men det å jobbe i et støttende team har gjort meg tryggere i kommunikasjon med andre. 


Mentorordning og lederutvikling 

Elevene fikk tett oppfølging fra mentorer gjennom hele praksisoppholdet. De fikk daglig veiledning og støtte for å sikre at de fikk mest mulig ut av opplevelsen. Aidas Gaučas, IT-student ved Klaipėda Universitet og teammedlem i Omega 365 Lithuania, ledet teamet. 

– Å delta i sommerprogrammet sammen med elevene , har vært en av de mest verdifulle erfaringene i mine IT-studier. Jeg har forbedret både samarbeidsevner og lederegenskaper i et profesjonelt miljø. Dette var en lærerik opplevelse med et fantastisk team, sier Aidas. 

Ilja Slobodianik, som deltok for andre gang, uttrykte også sin takknemlighet for erfaringen. 

– Denne sommeren, som var min andre hos Omega 365 Lithuania, fikk jeg muligheten til å videreutvikle mine tekniske ferdigheter, særlig innen automatisert programvaretesting. Jeg har også forbedret andre ferdigheter, som kommunikasjon med kolleger når jeg trenger hjelp. I tillegg har jeg fått en bedre forståelse av hvordan en IT-bedrift fungerer, og forbedret engelskkunnskapene mine. 

Suksess gjennom samarbeid 

Omega 365 Lithuania fikk en verdifull anledning til å bli kjent med og evaluere potensielle fremtidige medarbeidere, samtidig som de fikk innsikt i elevenes ferdigheter, arbeidsmoral og utviklingspotensial. 

Giovanni Di Noto, Pims Project Controls Manager i Omega 365 Lithuania og koordinator for programmet, delte sine tanker om initiativet: 

– Vi er veldig fornøyde med å ha benyttet oss av Klaipėda bykommunes videregående program for å engasjere unge talenter sommeren 2024. Vi rekrutterte fire dyktige elever som var ivrige etter å lære mer om IT-bransjen og få praktisk erfaring. De tilegnet seg ferdigheter innen automatisering av programvaretesting, produktinternasjonalisering, smidig prosjektledelse, samt kostnads-, kvalitets- og risikostyring. Fra første dag satte vi ambisiøse mål for dem, og de ble raskt integrert i den profesjonelle hverdagen vår. Vi tilbød et solid rammeverk med daglig coaching og ukentlige status- og tilbakemeldingsmøter. Resultatene var langt over forventningene! Dette initiativet har vært en vinn-vinn-situasjon for organisasjonen, den lokale IT-bransjen, samfunnet, og ikke minst for de fire talentfulle elevene som nå har fått utvidet sitt syn på fremtidige karrieremuligheter. Vi er stolte over å ha oppfylt en viktig del av vårt samfunnsansvar gjennom dette programmet, og ser frem til flere lignende initiativer i fremtiden.