Med over 26 års erfaring hos Omega 365, pleier Paul Helge Wiik å gjøre vanskelige ting for å se om han får det til.

– Vi blir ikke akkurat arbeidsledige fremover.  

Det sier Paul Helge Wiik, utvikler og BIM-ekspert i Omega 365 Solutions i Kristiansund. Wiik er en del av et BIM-miljø i Omega 365 som er spredd utover kontorene i Bergen, Stjørdal, Stavanger og Kristiansund. Building Information Modeling, eller BIM, sørger for mer strømlinjeformede byggeprosesser, siden ulike fag kan jobbe i samme digitale modell.  

– Det er stor utvikling hos kundene, og forventningene øker med kundenes kunnskapsnivå. BIM har masse muligheter, sier Wiik.  

Selv ser Wiik muligheter for det meste. Nå er det over 26 år siden han begynte i det som skulle bli Omega 365s Kristiansunds-kontor. Men IT-karrieren begynte lenge før. «Datanerd», kaller Wiik bakgrunnen sin. Da han så sitt første dataspill som sjuåring, ville han vite hvordan det var laget. Etter hvert ville han lage egne spill, og begynte med programmering. Wiik tok elektronikk-utdanning, og ble del av et hobby-datamiljø i Kristiansund som møttes jevnlig. De arrangert LAN og var en del av Demoscenen, hvor noen laget grafikk, andre musikken, og man presenterte animasjoner.  

– Vi dro nok ikke mest damer på programmering, ler Wiik.  

– Miljøet var for spesielt interesserte. Foreldrene våre skjønte ingenting, forteller Wiik.  

I 1998 begynte han i firmaet Lynx Technologies. Wiik ble første ansatt etter gründer Roger Arnesen, og ble rekruttert på en ganske analog måte.  

– Sjefen hadde spurt på en databutikk i Kristiansund om de kjente noen utviklere, forteller Wiik.  

Det gjorde de. Ikke lenger etter var Wiik ansatt i det nystartede selskapet som utvikler – og mye annet.  

– Når selskapet er så lite, så er du altmuligmann. Jeg lærte masse underveis, sier Wiik.  

– Commitments overfor kunden er det viktigste. Man trenger fleksibilitet og må levere på det en har lovet – minst! Om ikke bedre, resonnerer Wiik.  

Internasjonal suksess 

Lynx hadde en lignende reise som Omega 365, med hovedkontor i Kristiansund. Som Omega 365, fikk Lynx internasjonal suksess uten å bli veldig kjent i Norge. Wiiks første store kunde lå i Brunei. Han dro dit for å implementere HMS-system. «Spennende», sier Wiik om tiden i Brunei, hvor han jobbet sammen med en god kollega.  

– Vi vokste parallelt med Omega. Etter hvert fikk vi kontor i Houston og Australia. Og så skulle hovedkontoret være i Kristiansund, ikke Oslo, sier Wiik.  

Som ansatt nummer én har han vært med på en gründerreise i Lynx.  

– Commitments overfor kunden er det viktigste. Man trenger fleksibilitet og må levere på det en har lovet – minst! Om ikke bedre, resonnerer Wiik.  

Det ble mange lange dager og netter den første perioden, sier Wiik om tiden rundt årtusenskiftet.  

– Vi gjorde ting raskt. Det var kort veg fra ord til handling.  

– Omega 365 så kompetansen vår. 

I tillegg hadde Kristiansund det datamiljøet Wiik var en del av.  

– Det var lett å rekruttere gode folk. Veldig mange har vært med hele veien. Grunnen til at de ble? Man fikk spennende oppgaver, og muligheten til å utvikle seg faglig. Det var mest entusiasme rundt det man jobbet med. Så var det jo kult å ha store, spennende kunder og reise litt, tror Wiik.  

Etter hvert ble Lynx til Omniware. I 2010 ble de kjøpt opp av Omega 365. Teamet ble med, inkludert Wiik.  

– Omega 365 så kompetansen vi satt på, og undervurderte oss ikke. De gav oss tillit. Jeg fikk muligheter til å utfordre meg og bruke kunnskapen også i Omega 365, sier Wiik om overgangen.  

– Vi kom til et selskap med hovedkontor på et mindre sted, og høy utvikler-kompetanse i ledelsen. Det var litt som å komme hjem, mener han.  

Kompasset er magefølelsen 

I Omega 365 har BIM blitt Wiiks hoved-fagfelt. Han trives i det grafiske, hvor han jo begynte på nittitallet i Kristiansunds datamiljø.  

– Det er utrolig spennende. Jeg er veldig fornøyd, sier Wiik.  

En god utvikler har detaljene i orden.  

– Veldig mye av tiden handler om å sitte å kverne på å finne en feil. Man må være sta og perfeksjonistisk, sier Wiik. 

– Men jeg er relativt god på å ikke kjøre meg fast i et spor. Hvis jeg har en teori om hvor feilen ligger, blir jeg ikke låst i løsningen jeg har tenkt på.  

Kompasset er den nevnte magefølelsen.  

– Etter hvert får man en magefølelse om hvor solid det kommer til å bli, som kommer med erfaring, sier Wiik.  

– Hyggelig og dyktig. 

Det er det flere som har merket seg.  

– En fantastisk ressurs for selskapet, både faglig og som en hyggelig kollega i hverdagen, sier avdelingsleder i Omega 365 Kristiansund, Christian Enaasen.  

– Paul er kunnskapsrik, har lang erfaring, og har vært sentral i å lage produkter som benyttes av kunder over hele verden, oppsummerer Enaasen. 

Samme refreng kommer fra BIM-avdelingen.  

– Paul er en skjult diamant i Omega, sier Per Olav Stenberg, avdelingsleder for BIM-avdelingen i Omega 365.  

Fra kontoret i Stavanger, er Stenberg Wiiks nærmeste leder.  

– Paul er en skikkelig hyggelig og flink kar. Han har så mye kunnskap om mange forskjellige ting. Jeg kan snakke med han om hva som helst, og så har han allerede gjort noe lignende – både på jobb og ellers. Paul har alltid et interessant perspektiv på ting, sier Stenberg.  

Fra venstre: Paul Helge Wiik med Christian Enaasen, avdelingsleder hos Omega 365 Kristiansund.

– Enormt kunnskapsnivå 

– Det som kjennetegner Paul, er at han ikke er redd for å starte på ting – eller for jobb. Han kan si at «jeg bare prøvde på noe», og så har han funnet en smart løsning på et problem, sier Stenberg.  

Mange BIM-funksjoner i Omega 365-systemet er resultat av Wiiks innsats. Siden mye innen BIM er nytt, krever det både kunnskap og en magefølelse på kundens behov og hvordan det kan løses.  

– Den teknologiske utviklingen går raskt framover, og vi må ligge i forkant. Paul har en egen evne til å vite hva som kommer til å funke, hvilken løsning som er den beste. Han er veldig god på detaljer, og har solid kunnskap om alt mulig; servere, databaser, nettsider, sier Stenberg.  

– Dessuten er Paul veldig ydmyk. Selv med sitt kunnskapsnivå og lange fartstid i Omega, er han aldri «for viktig» for noen jobb.  

Tverrfagligheten er en styrke, mener Stenberg.  

– Han har et enormt kunnskapsnivå på forskjellige ting som han kan dra fordeler av, og ta med seg inn i jobben, reflekterer Stenberg.  

Husmannsplass fra 1886 

Det går langt utover BIM. Kunnskapen famner «alt fra å fikse gitarforsterkere, få start på en bil, bygge ut huset, forskale noe,» sier Stenberg. De som kjenner Wiik, vet hva Stenberg snakker om. Paul har spilt i band (han kaller det «dårlig norsk rock»), arrangert alt fra musikkfestival til landsstevne for Forbundet Kysten, han skrur på bil og flikker på båt. Og så har han bygt eldhus.  

Det vil si, Wiik synes egentlig ikke det er så interessant å snakke om hva som har skjedd. For Wiik er opptatt av utvikling, å se fremover i arbeidslivet og livet ellers. Han ser mot mulighetene, hva som kan læres, hva han kan få til.  

Men et sted ser han like mye bakover i historien. Hjemme driver Wiik med prosjekter som står i stil med både stedet, interesser og arkitekturen. På husmannsplassen fra 1886, som ligger på et lite stykke utenfor byen, har Wiik og kona pusset opp, bygd eldhus, anlagt engelsk hage, murt bakerovn, laget fiskedam og mye, mye mer. Wiik flyttet dit først alene, som første beboer siden 1920. Siden har han pusset opp, flikket og bygd.  

– Jeg pleier å gjøre vanskelige ting. Det er gøy å se om jeg får det til, sier Wiik.   

Sterk interesse for håndverk 

Tid er en viktig ressurs når man tilbakefører eller bygger tradisjonelt. Derfor går mye fritid med til hus, hage og resten av eiendommen. Noe av inspirasjonen kommer fra Europa, gjerne England, hvor de stadig reiser tilbake. Eldhuset, som er bygd i tradisjonelt bindingsverk med bistand fra lokale museumshåndverkere, har de brukt mange år på å innrede. Bakgrunnen Wiiks sterke interesse for håndverk.  

– Hvis det er gammelt og kult og godt håndverk, så er det artig. Jeg har nok en hang til gamle ting. Hvis du er interessert i håndverk, så er det naturlig. Det er vanskelig å ikke bli imponert over hva de gjorde, sier Wiik.  

Mange får ta del i den flotte eiendommen Wiik og kona har skapt. De inviterer stadig venner og familie, og har blant annet arrangert oktoberfest med Kristiansund-kontoret i Omega 365 Solutions.  

Wiik stortrives nemlig i Omega 365 og med å videreutvikle BIM-systemet. Han er glad for at det robuste kontoret han vært med og bygge, vokser videre.  

– Vi har lenge vært én generasjon. Nå har vi både yngre utviklere og lærlinger. Det er gøy å se hvor flinke de er og at de får til kjempebra ting. Vi har mange skarpe hjerner, sier Wiik.  

– Dessuten har vi fått til et utrolig bra BIM-system, samtidig som vi ser så mange muligheter for forbedringer. Etter hvert som du har løst noe, kommer jo ti nye ting, ler Wiik.  

– Vi må hele tiden gi verdi til kundene, og håndtere store datamengder. 3D-modeller har vi jo hatt i mange, mange år, men de har vært låst til hver sin silo. At arkitekt, ingeniør og elektriker skal tegne i samme modell, er en kjempeutfordring, sier Wiik.  

Han har sett hvordan kompetansen hos kundene blir stadig høyere.  

– Kundene og de som tegner modnes, og systemet må utvikles veldig raskt. Stor utvikling hos kundene gjør at forventningene øker, sier Wiik.  

– Og etter hvert blir det veldig spennende å se hva vi kan bruke maskinlæring til, hvordan det kan finne feil i BIM-modeller, for eksempel, reflekterer han.  

Så legger Wiik til noe han stadig kommer tilbake til:  

– Det er bare mange muligheter. 

Om Spotlight

Spotlight er en serie med saker som fremhever og feirer ansatte i Omega 365 og deres arbeid. Vi tror det er mange bidrag, personligheter og utviklinger i Omega 365 som fortjener annerkjennelse. Du har kanskje en kollega som har gjort et gjennombrudd, forbedret moral på arbeidsplassen eller sikret seg en kundekontrakt – vi vil gjerne vite om dem og feire dem! Nominer en Spotlight-kandidat ved å sende tips til lauren@omega365.com.