Julegaven til de hjemløse i Ukraina

Publisert: 22.12.05 (Oppdatert: 21.06.2012)

Også dette året rekker vi en hjelpende hånd til hjemløse barn i Ukraina, i stedet for selv å motta julegave fra Omega.

Da Annbjørg Lunde, kona til Omega styreformann Sigmund Lunde, var på reise i Ukraina ble hun kjent med og inspirert av Olena Barchuk som viet livet sitt til hjemløse gatebarn i Ukraina.

- Olena fant hjemløse barn og kunne gi dem et hjem i opptil ni måneder om gangen, ved å plassere dem i et av Ukrainas «Mor og barn-senter». I et av disse hjemmene bodde 500 barn, og ofte så mange som femti i et og samme rom. Olena kunne ikke fordra å måtte overlate dem til det hun mente var et dårlig system. Hennes ønske var å bygge et hjem der de kunne bli boende gjennom hele barndommen, ikke bare ni måneder, husker Annbjørg.

Det året sørget vi som ansatte i Omega for at hennes ønske kunne oppfylles, da vi valgte å si nei til gaver fra arbeidsgiver Omega, og i stedet la pengene bli brukt på et barnehjem.

- Julegavene vi fikk som ansatte var jo ikke noe noen av oss trengte. Responsen fra ansatte i Omega til dette tiltaket var positiv, og folk var glade for å kunne hjelpe, forteller Lars Dalen i Omegas administrasjonsavdeling.

Etter denne avgjørelsen ble tatt, gikk Omega inn i et treårig prosjekt i samarbeid med THK-stiftelsen (en humanitær organisasjon som blant annet jobber for barnehjem i Øst-Europa) og Olenas «Mor og barn-senter» i den ukrainske byen Korosten. Målet var å bygge et hjem utenfor byen til flere gatebarn, og gi dem sjansen til et nytt liv.

Barna i Korosten, nord i Ukraina, vokser opp i et samfunn skyggelagt av det som regnes som verdens verste atomulykke. Byen og hele regionen ble hardt råket, da en reaktor i atomanlegget nær Tsjernobyl eksploderte 26. april 1986. Korosten lå ca 80 kilometer unna atomanlegget, og er fortsatt svært preget av ulykken 20 år etter.

Byen består i dag av et lite industriområde, et jernbane-knytepunkt og et ingeniørsenter. De tidligere fruktbare landbruksområdene kan ikke lengre brukes. Byen er preget av høy arbeidsledighet, og de viktigste arbeidsplassene er innen kjemisk industri-utstyr, foredlingsindustri og manufaktur.

Barna som aldri opplevde atomkatastrofen må likevel leve med følgene hver eneste dag, mange er hjemløse og ofte helt uten familie.

- Det er mange som ikke går på skole. Alkoholisme og narkotikamisbruk er et stort problem hos mange foreldre, og barn helt ned i åtteårsalderen sniffer lim. Når Olena finner dem er det flere som behøver førstehjelp, forteller Annbjørg, som husker spesielt godt historien om en tre år gammel jente hun møtte på senteret.

- Hun så veldig glad ut, men Olena hadde funnet henne innesperret i en leilighet sammen med sin alkoholiserte mor. Jenta var da stengt inne i et rom for seg selv, antageligvis uten å få nok mat. Da hun ble funnet av Olena kunne hun ikke snakke, men nå prøver hun etter beste evne å synge med de andre barna på hjemmet.

Olena er bokstavlig talt kjernen i prosjektet. Hun redder barn fra gatene og sørger for å gi dem nye muligheter og et godt fundament for et videre liv. På dagtid arbeider hun som lærer, og fritiden bruker hun til å jobbe på senteret som «mor» og forsørger for barna. Derfor får hun også se konkret hvordan Omegas bidrag hjelper barna i Korosten.

Høsten 2005 fikk Omega besøk av Olena, og hun gjorde sterkt inntrykk ved å fortelle om sitt engasjement i hjembyen.
- Hun er sterk og har et stort hjerte så vel som stor autoritet, noe som trengst for å gjennomføre den jobben hun gjør i Ukraina. Vi har tro på dette prosjektet fordi vi kjenner henne. Vi vet at når vi gir penger som kan bidra til å gjøre hennes planer en realitet, så kommer det til å skje. Hun ble veldig glad, takknemlig og rørt av Omegas bidrag, forteller Annbjørg.

Bygget i Korosten nærmer seg fullført, og vi håper alle at det vil stå ferdig i løpet av sommeren 2006. Det vil da bli bebodd av tidligere hjemløse barn som med denne julegave har fått en ny sjanse i lviet.

- Takk til alle medarbeidere i Omega for deres generøsitet!
Fra ledelsen i Omega og Olena Barchuk i Korosten, Ukraina.