Fra venstre: Cecilie Høvring, Team Lead i Omega 365 Solutions, og Vidar Nordnes, avdelingsleder i Omega 365 Solutions.

Skryter av teamet

Nordnes og prosjektleder Cecilie Høvring forteller om det største utviklerprosjektet Omega 365 noen gang har gjort for kunde. Løsningen er utviklet for å dekke kundens behov, og er basert på Omega 365 Core Technology Platform (CTP). Denne platformen er fundamentert i alle kunder sine behov og læring gjennom 40 år med systemleveranser.

– Vi har gjort dette ilag. En hel avdeling er lært opp i prosjektet. Kunnskapen er fordelt på flere personer, noe som gjør arbeidet mindre personavhengig. Hvor det før var tre, er det nå over 30 som kan løse floker for kunden, sier Nordnes. 

Teamet er delt i tre grupper, hvor en del har bug-fiksing, en utvikler appene og den siste fokuserer på ytelse-forbedringer. Nordnes mener prosjektet også har fått positive konsekvenser for arbeidsmiljøet. 

Daglige kundemøter

Cecilie Høvring, team lead i Omega 365 Solutions, er prosjektleder for det største prosjektet som skrives om til den nye plattformen. Høvring har jobbet i tre år med prosjektet, som gikk live på kvinnedagen 8. mars, da 151 apper ble publisert. Etter å ha først jobbet med nye løsninger på den gamle plattformen, ble alt flyttet til Omega 365 Core Technology-plattformen i 2022. 

Prosjektet er nå i sin andre fase, hvor Høvring og teamet har skrevet om hele systemet og tilpasset løsningen til kunde. Flere apper gjenstår, og Høvring jobber tett med både kunde og utviklere. Nå går tiden med til justeringer og forbedringer. I daglige kundemøter snakker hun med «superduperbrukere», altså en liten gruppe superbrukere med størst innsikt. I møtene formidler hun tilbakemeldinger til utviklerne i Solutions, og kommer med innspill til forbedringer til Omega 365 Core. 

– Systemet blir mye raskere

Høvring er fornøyd med alle mulighetene den nye plattformen gir. 

–  Bare det kunden ser i appen, blir lastet inn, i steden for all informasjonen hver gang. Det gjør at systemet oppleves mye raskere. Dessuten kan vi gjenbruke elementer i ulike apper, noe som gjør programmeringen mer effektiv, sier Høvring.

Hun utdyper:

– Nedtrekksmenyer, som er brukt i 80-90 prosent av systemet, lager vi for eksempel bare én gang. Da får vi også en ryddigere kode, og det er lettere og raskere å fikse ting. Faste komponenter gjør at man ikke trenger å skrive tusen linjer i koden, men heller ti. 

Nå jobber teamet videre med prosjektets andre fase. 

– Det vi jobber med nå, er å ferdigstille funksjonaliteten som fantes i appene i det gamle systemet, sørge for at definerte beste praksiser er implementert, samt lage de appene som gjenstår. Etter det er på plass og prosjektet er avsluttet, skal vi jobbe videre med å fange opp alt som kan forbedres og videreutvikles.